MENU
Menu

Bespaar ieder jaar tot wel 10 kilo palmolie.

Wij hebben besloten een margarine te maken zonder palmolie. Daarmee kunnen we echt al een verschil maken. Zo kun je door over te stappen naar palmolievrije margarine, met een gezin van 4 personen, ieder jaar tot ruim 10 kilo palmolie besparen. Dat is goed nieuws! Zo kun je met iets heel kleins als het kopen van een margarine helpen aan iets groots als ontbossing van ons regenwoud. Stel je voor dat we dat allemaal zouden gaan doen?

Hoe komen wij aan 10 kilo palmolie per jaar?

We nemen een gezin van 4 personen die dagelijks 5 boterhammen per persoon eten, met steeds 10 gram margarine per boterham. We gaan uit van margarine met een palmoliegehalte van 15%.

4 (personen) x 5 (boterhammen) x 7 (dagen) x 52 (weken) x 10 gram x 15% = 10,92 kg palmolie. We ronden het af op tot 10 kilo.

Uitgangspunten voor de berekening.

Voor onze berekening zijn we uitgegaan van een min of meer gemiddeld gezin bestaande uit een 40-jarige man, een 40-jarige vrouw en twee kinderen; een jongen en een meisje van 10 jaar.

De “Schijf van 5” van het Voedingscentrum adviseert voor een 40-jarige man 6-8 boterhammen per dag, voor een 40-jarige vrouw 4-5 en voor de kinderen elk 4-6 boterhammen (*1). Dat vinden wij best veel boterhammen. Wij gaan daarom uit van 5 boterhammen per dag per persoon.

We hanteren een portiegrootte van 10 gram margarine per boterham. Dat is de in de industrie algemeen geaccepteerde portiegrootte en die is redelijk in overeenstemming met de aanbevolen hoeveelheid smeervetten volgens de “Schijf van 5” van het Voedingscentrum.

De gemiddelde hoeveelheid palmolie in margarine is wat moeilijker te bepalen. Op verschillende websites van margarinemerken wordt een zelfmaakinstructie gegeven, steeds met een verhouding van 2 delen (palm, kokos) op 3 delen (vloeibare olie), totaal 5 delen vet. Hieruit blijkt dat 40 % (2/5 = 40%) van het vetdeel palm of kokos kan zijn. Omdat de jaarlijkse productie van palmolie vele malen groter is dan die van kokosolie gaan wij ervan uit dat die 40% voor 30 % uit palmolie bestaat en 10% kokosolie. Flower Farm bestaat voor 60 % uit vet en 30% hiervan is 18% dit hebben wij in onze berekening naar beneden bijgesteld tot 15%.